Samenstellingsmethode

Impact 111
Impact 111De samenstellingsmethode van de Impact 111 is geen ingewikkeld proces.  Elke plaat is onlosmakelijk verbonden aan indringende levensgebeurtenissen, associaties met perioden, standvastige principes, blijvende herinneringen, leerzame levenslessen en/of interessante mensen die oneindige inspiratie voor mij zijn (geweest).  Het zijn feitelijk elk jaar de 111 puzzelstukjes die gezamenlijk mijn persona (en mijn levensverhaal) aan het eind van een jaar het best verwoorden, Dat maakt de lijst elk jaar net zo veranderlijk als mijn leven zelf.  Het is elk jaar weer een dynamische opsomming met veel binnenkomers, verrassende positieveranderingen en het is open voor alle muziekgenres.
Enkele vaste regels
De lijst kent naast een strikte samenstelling vanuit een persoonlijk uitgangspunt,  al vanaf het begin in 1990 nog enkele vaste regels:
Artiest: Artiest mag er maar 1 keer in staan. Bij een notering voor een samenwerking of meespelen van een artiest, kan eigen werk niet in de lijst staan.
Nummer: Voor het nummer geldt ook dat het er ook maar een keer in mag staan. Dat betekent dus óf een cover óf het origineel.  
Leeftijd van de plaat: Er is geen grens aan hoe oud of nieuw de plaat mag zijn. Zelfs nieuwe nummers uit het jaar zelf kunnen er daarom in staan. Maar ook hier geldt de hoofdregel dat de plaat wel een duidelijke binding moet hebben met mijn (actuele) leven. 
Afspelen van de plaat: De ‘airplayregel’ heeft grote invloed en is doorslaggevend. Het veel, weinig of het niet draaien van een plaat het afgelopen jaar,  bepaalt uiteindelijk de doorslaggevende en daarmee definitieve positie in de lijst.  Het heeft dus een grote invloed, maar (nieuwe) platen die het afgelopen jaar  in een korte periode met enthousiasme heel veel worden gedraaid, hebben hiermee nog geen notering te pakken. Er moet een duidelijke binding met het actuele leven zijn.
De plof 111, de bubble under: Onder de Impact 111 zit een schaduwlijst. De Plof 111 bevat de virtuele nummers 112 tot en met 222, de net niet 111 zeg maar. Daar gelden dezelfde bovenstaande regels. De lijst kan worden beschouwd als een soort tipparade en bevat zowel platen die verdwenen zijn uit de Impact 111, als kanshebbers voor volgend jaar.

 


Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2021 m v