Impact 111: John Miles – Music

Geplaatst op
Impact 111
Het is cliché om te zeggen dat muziek een belangrijke rol speelt in mijn leven. Dat doet het bij iedereen. Maar persoonlijk is muziek voor mij altijd een vlucht, een troost en een antwoord geweest. Terugkijkend heeft dat vaste vormen aangenomen toen ik op een middag de platencollectie van mijn vader doorkeek, vlak na zijn overlijden. Negen was ik. Het was een van de laatst tastbare dingen die ik van hem had als klein jochie. Leeftijdsgenoten op school begrepen niet wat er gaande was en wisten eigenlijk niet wat hoe ze moesten reageren op mijn vaders overlijden. Ik voelde me sociaal in een isolement. De muziek die ik op deze middag en ook daarna ben gaan luisteren met de iets te grote koptelefoon aangesloten op de platenspeler van mijn vader, opende een wereld. Zo zat  ‘Music’ ook als singeltje in mijn vaders platencollectie.
Ik begreep nog niet veel van de Engelse taal, maar de stem van John, de  klanken en de arrangementen wekten een troostend gevoel. Muziek begreep mij wel. Die plaat en die middag waren een gamechanger. Met de pick-up platenspeler van mijn vader heb ik in de jaren daarna vele uren doorgebracht. Ik haalde kort na het openen van mijn vaders platencollectie. zo mijn eerste  top 40 blaadje bij de lokale platenzaak Penny Lane en ik raakte meer en meer geïnteresseerd in muziek uit de 60’s en 70’s en de toen huidige hits . Ik wilde de nieuwe Jeroen van Inkel worden met een eigen Veronica vrijdag en een platenzaak als Penny Lane hebben. Met die ambitie ben ik achteraf gezien best ver gekomen. Dat zal in andere Impact stories verder naar voren komen.
John en zijn ‘Music’ gaat lang mee in de lijst. Het was de eerste nummer 1 ooit in de lijst en heeft dat jarenlang volgehouden. Na op zijn retour gaan en verder wegzakken, verdween de plaat in 2021 nipt uit de Impact 111 lijst. Was een kleine afweging. Het zou de hekkensluiter zijn geworden maar een andere John, namelijk John Farnham, kreeg deze notering.  Daarmee eindigde “Music’ op 112 in de schaduwlijst en werd het best of the rest. ‘Music’ keert vast wel weer terug. Daarvoor heeft de plaat teveel impact gemaakt.
Hoogst bereikte positie in de Impact 111: nummer 1

Digiprove sealHands off! © 2022 m.j. v