Impact 111: David Bowie – Heroes

Geplaatst op
Impact 111
Het nummer ‘Heroes’ is voor mij Berlijn. De plaat is opgenomen in Berlijn, gaat over Berlijn en het symboliseert ook mijn persoonlijke en hechte band met Berlijn. Daarnaast  symboliseert het tevens de drang naar vrijheid door de meesterlijke opbouw. Dit nummer heeft al decennia een bijna magische aantrekkingskracht op mij en alleen daarom al staat het tig jaar terecht en trots in de Impact lijst. Toch maakt ‘mijn persoonlijke volkslied’ pas echt veel vaart in de Impact 111 sinds de editie van 2017. 
Op een koude zaterdagmorgen in januari van dat jaar, loop ik in de ruimten waar deze plaat is geboren. In de HansaTon studio. Op die morgen hoor ik de meest pure versie van het nummer op de plek waar het nummer is opgenomen, zit ik achter David’s piano terwijl ik geen noot kan spelen, zit ik gedreven op de bank waar David zat te relaxen en sta ik zonder het eerst te beseffen op dezelfde plek bij het raam, waar David ooit zijn inspiratie heeft gevonden voor dit meesterwerkje. Op dat moment nog met uitzicht op de Muur, hedendaags een woningcomplex. Beton is weer beton geworden, maar de Muur en met name de val, heeft alles met vrijheid te maken. iets wat deze plaat nog steeds symboliseert en uitdraagt. Iets wat ik zelf uitdraag. Het is mijn levensfilosofie, En niet alleen het nummer Heroes zelf, maar ook de plaats Berlijn staat voor mij voor vrijheid. . 
Heel symbolisch is achteraf mijn meest recente bezoek aan Berlijn in  november 2019 geweest. In een jaar waarin 75 jaar vrijheid voor ons gevierd had moeten worden, na een strijd waarin Berlijn decennia de frontlinie wasNet ten tijde van de festiviteiten rond 30 jaar verdwijnen van de Muur. In die dagen, heb ik bewust het gevoel van de DDR opgezocht, Zo heb ik onder anderen gedurende mijn gehele verblijf verbleven in een voormalige Honneckerflat of en heb ik vaak urenlang rondgedwaald in het troosteloze uiterste oosten van Berlijn. Net als David, leverde dat heel veel nieuwe inspiratie voor mijn latere werk op. En in het regenachtige en koude Berlijn, besef ik des te meer dat de DDR de mensheid wederom heeft laten zien dat vrijheid kwijtraken heel simpel en snel kan gaan,.dat de meerderheid dat te laat realiseert en dat het terugwinnen altijd een strijd van veel langere adem is. Geschiedenis herhaalt zich leren we al vroeg, maar die les kan niet te vaak genoeg worden herhaald. Koester je vrijheid.
David trad in 2002 binnen 3 maanden op in zowel Parijs en Berlijn. Het optreden in zijn ‘thuisstad’ Berlijn was zeer goed, zeker. Maar gek genoeg, wordt juist zijn optreden van 1 juli in Parijs  nu gezien als de meest legendarische live uitvoering van het nummer ooit
Hoogste positie ooit in de Impact 111: nummer 3

Digiprove sealHands off! © 2022 m.j. v