’Tall guy, weird clothes. First you see him, then you don’t.’

Geplaatst op
In deze snapshot pakken we de 80’s erbij. Beschouwd als een van de leukste films uit dat decennium is nog steeds Big Trouble in Little China. Leuk zeker, maar was het een filmhit? Nee. Nooit geweest. Deze samenwerking tussen regisseur John Carpenter en acteur Kurt Russel  was verre van een bioscoopsucces. Cult is het daarentegen zeker geworden, de film wordt na de videorelease een enorme hit bij generatie X en als DVD bij volgende generaties. De film behoort nu tot een van de klassiekers uit de 80’s. En zo neemt regisseur indirect toch een beetje wraak op de gesjeesde marketingmensen bij Fox.
Wie is de held?
Het plot: het ogenschijnlijke vriendelijke Chinatown blijkt nog een andere donkere wereld in zich te hebben, waar duistere krachten, geleid door de duivelse Lo Pan, de dienst uitmaken. Vrachtwagen-chauffeur Jack Burton raakt betrokken bij deze wereld als de vriendin van zijn goede vriend in deze wijk wordt ontvoerd. Het plot van de film is eigenlijk best simpel, toch ligt de oorzaak van het floppen voor een deel bij de Fox -top die dit uitgangspunt niet snapte.
Snappen in commercieel opzicht. Wie is nou de grote held? Barry Diller, studiobaas bij Fox in 1986, ligt simpelweg niet op dezelfde golflengte met John en Kurt die een film hebben gemaakt waarin juist van de logica en standaardregels van actiefilms wordt afgeweken. Zo is hoofdpersoon Jack Burton meer een held op sokken en zijn andere minder opvallende karakters de werkelijke helden.
Bij voorbaat al gedoemd tot flop
Jack neemt zichzelf en zijn omgeving totaal niet serieus.. De levensgevaarlijke Lo Pan wordt door Jack dan ook simpel omschreven als:’Tall guy, weird clothes. First you see him, then you don’t.’ Juist door deze eigenzinnigheid volgen de bizarre situaties elkaar snel op. Met name door een mix van humor, actie en fantasy, valt de film niet goed te plaatsen tussen alle komende blockbusters die 1986 rijk zal zijn. De film wordt daarna niet optimaal gepromoot en als de film flopt, besluit John  nooit meer samen te werken met Barry.
Met Kurt Russel wel, de twee maken nog meerdere films en sluiten een nieuwe samenwerking niet uit. Kurt Russel duikt na deze film nog in diverse aparte rollen op en maakt dankzij QuentinTarantino een grote comeback in de 00’s. Ondanks de flop, komt de rest van de cast ook best goed terecht. Kim Cantrell staat bij de nieuwe generatie bekend als Samantha uit Sex and the ciry,  Dennis Dun maakt later zijn opwachting in een andere illuster 80’s werkje, de serie Midnight Caller.
James Hong
En tot slot gelouterde acteur James Hong. Hij steelt de show als Lo Pan, maar duikt alleen al in de 80’s en 90’s in bijna alle populaire series op, zodat elke generatie wel een andere rol van hem kan opnoemen. En James zelf? Die kijkt trouwens met plezier terug op deze film, het is persoonlijk een van zijn eigen favoriete rollen. En zo maakt de film in zijn eigen tijd dan wel little trouble, maar wordt het big in latere tijden.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v