Snapshot 2011: ‘Lang geleden dat er iemand zo dicht bij zat’

Geplaatst op
In Nederland hebben we jarenlang belspelletjes gehad, het Siberië van tv-land. Iedereen die het presenteert in die tijd denkt dat hij/zij de nieuwe Mies Bouwman wordt. In de meesten gevallen eindigt het in een deceptie en het zwarte gat. Ok, sommige presentatoren/presentatrices gebruikten het heel slim als opstap naar heel wat beters. Toch  eindigden de meesten in het beste geval nog in vage reclames en Astro tv. Om alsnog de vergetelheid in te gaan. Net als de belspelletjes. Die zijn, zoals we ze hebben gekend, sinds 2007 van de Nederlandse buis.  Na een inval van de FIOD was het definitief over. Een paar jaar later volgt ook België, al is hier in deze snapshot een primetime tv-programma en een rekenwonder voor nodig.
Basta
Het programma Basta van het collectief Neveneffecten heeft maar kort bestaan (6 afleveringen). In die periode maakt wel maximale impact. Het concept van ‘Koekje van eigen deeg’ werkt in het programma al bij de Belgische muziekrechtenorganisatie, internetfraudeurs en  helpdesks.  Achteraf is de kers op de taart de door velen gehate belspelletjes. Deze programma’s zijn aan heel wat regels zijn gebonden. Toch gaat programmamaker Home Games, die de spelletjes op de Vlaamse tv verzorgt, zijn eigen gang. Er hangt een sfeer van oplichting rond de programma’s. Zo zijn er tegen de regels in,  vaak geen winnaars en wordt de veelal genoemde prijs nooit uitgekeerd.
De mol
Om bewijsmateriaal te verzamelen voor de oplichting binnen Home Games, plaatsen de heren een mol in de uitzendingen voor de inside informatie. Enter Maxine de Winne.  Afgestudeerd in ethiek en acteur, is dit voor hem de ultieme uitdaging. Na maandenlange  voorbereiding en audities, gaat Maxine in najaar 2010 aan de slag als presentator.  Dit om intern de gang van zaken rond de uitzendingen te onderzoeken.
Het team gaat zich ondertussen richten op de onmogelijke opgaven, die vrijwel nooit een winnaar opleveren, de beruchte rekensleutels. Zij krijgen hiervoor hulp van wiskundige Gaëtan De Weert. Hij is de grootste vijand van de belspelletjesproducties. Het is hem al vaker gelukt diverse rekensleutels te ontcijferen. Rekensleutels zijn formules in opgaven die er voor zorgen dat de opgaven rekenkundig heel breed kunnen worden geïnterpreteerd. Daardoor is het antwoord bijna niet te raden.
Maxine de Winne(r)
Tijdens maanden onderzoek van het team, presenteert Maxine met steeds meer moeite en gewetenswroeging. Maar dan is het eindelijk de laatste nacht voor Maxine op tv. Daarin wordt hij Maxine de Winner. Hij laat zijn tas met opnameapparatuur in de regiekamer achter en maakt live de nieuwe opgave bekend. Gaëtan en het team gaan koortsachtig aan de slag en kraken de sleutel van de opgave.
Hij komt vervolgens tot drie keer toe in de uitzending. De eerste keer is het goede antwoord fout. Dat komt omdat de rekensleutels zo ingewikkeld zijn, dat er een rekenfout bij de productie zelf wordt gemaakt.  De reactie van productieleider en  ‘big brother’ Pieter Vissers is treffend. In zijn  microfoon wordt er ‘Het is lang geleden dat er iemand zo dicht bij zat’ gemompeld.
De zekere winnaar weet nu wat verliezen is
De tweede keer is Gaëtan, hoe bizar ook, wel de winnaar volgens de productie met het foute antwoord en de rekenfout. Bij de derde keer probeert Gaëtan live op tv deze fout uit te leggen, maar wordt afgekapt. De productiekamer is na het derde telefoontje uit haar doen en de latere reactie van Pieter is niet mals in die nacht. Net als later de gevolgen voor Pieter en Home Games na de uitzending van Basta. De belspelletjes worden per direct van de Vlaamse tv gehaald.
De interne bevindingen van Maxine worden bevestigd en er wordt nader onderzoek ingesteld. Gaetan krijgt als zeldzame winnaar de duizenden euro’s aan volledig prijzengeld uitgekeerd.  Hij flikt zijn kunstje een tijd later nog een keer bij de Waalse belspelletjes.  En zo worden de belspelletjes bij onze zuiderburen nog een keer de nek omgedraaid en is het definitief basta.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v