‘The only thing that bothered me was that we waited so long to make this protest’

Geplaatst op
In deze snapshot gaat het over dat ene vonkje dat je idealen dichterbij brengt. Dat is wat je wil dat gaat gebeuren als je voor een zetel in de kamer gaat, de media op zoekt of om verandering roept.  In de meeste gevallen verzandt het in woorden, hooguit een discussie en  gaat men weer over tot de orde van de dag.  Heel soms is daar die daad, het statement en dat verandert alles.
Sleutelmoment
Neem bijvoorbeeld de weigering van (de in 2005 overleden)  Rosa Parks om op te staan in de bus. Het wordt op op 1 december 1955 een sleutelmoment in de Amerikaanse burgerrechten-geschiedenis. In die tijd worden de buspassagiers in Montgomery verdeeld op ras. Als er een blanke man instapt en er blijkt geen plek meer in zijn gedeelte te zijn, wordt de rij van Rosa gesommeerd door de buschauffeur om op te staan zodat er  een extra ‘witte rij’  ontstaat. Drie passagiers staan aarzelend op, Rosa weigert hierin in mee te gaan en wordt vrijwel meteen gearresteerd. Rosa vraagt nog aan een politieman wat ze fout heeft gedaan. Zijn antwoord “I don’t know, but the law is the law and you are under arrest.” maakt de situatie nog belachelijker.
Martin Luther King
Rosa’s arrestatie leidt tot enorme woede, Aangevoerd door burgerrechtenorganisaties als NAACP, wordt op de dag van de rechtszaak tegen Rosa, 5 december,  de Montgomery Improvement Association opgericht met de dan relatief onbekende dominee Martin Luther King als boegbeeld en woordvoerder.  De organisatie speelt een zeer belangrijke organisatorische en morele rol in de daaropvolgende boycot van bussen door ruim 17.000 Afro-Amerikaanse bewoners van de stad. De lege bussen leiden al snel tot economische gevolgen. Na amper een jaar wordt de wet opzij geschoven als de NAACP met succes een rechtszaak aanspant.
Opstaan door te blijven zitten
In een interview uit 1995 blikt  Rosa terug . Ze pikt het veertig jaar eerder niet meer in de bus en weet dan dat het gevolgen heeft.  Welke gevolgen , is dan nog ongewis.  Dat het achteraf gezien het einde aan deze ongelijke situatie en de opkomst van Martin  Luther King heeft opgeleverd, is iets waar ze terecht trots op is.  zegt ze. Op die decemberdag besluit Rosa dan zelf maar een statement te maken.
Zo staat ze op voor haar rechten door juist letterlijk te blijven zitten. En dan niet als te veel mensen tegenwoordig, in een of andere talkshow, beroepsmatig verontwaardigd, voor welk gewin dan ook. Zonder idealen, alleen motieven.  Daadkrachtige mensen als  Rosa gaan geen oeverloze discussies aan die nergens naar toe gaan. Nee,  die lezen boeken en brengen met daden de samenleving wel nader tot elkaar.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v