‘Our videos are simply meant to be cartoons with human actors’

De jaren 80 zijn de geschiedenis ingegaan als de hoogtijdagen van de glamrock. En van Twisted Sister. Beiden apart genoemd want boegbeeld Dee Snider stelt vooral in die tijd dat ze echte rock zijn met een parodie op glamrock als ze op het podium staan en in video’s verschijnen.  Dat wordt dan ook met name benadrukt door de over-the-top gedaante van Dee.  Maar dat wordt net als met de muziek en de video’s van de band niet door iedereen begrepen.

De PMRC

Daarom legt Dee het in 1985 nogmaals uit tijdens een beruchte zaak in het senaat als hij tegenover de PMRC zijn muziek verdedigt. Dat is dan een net opgerichte,  truttige organisatie van ‘verontruste ouders’ met onder anderen Tipper Gore (ja, ex-vrouw van Al) in de gelederen. Dee zit in het bankje vanwege ‘We’re not gonna take it’  van Twisted Sister. Dit nummer is door de PMRC op de ‘Filthy Fifteen, een lijst met aanstootgevende nummers, gezet. Het nummer spoort volgens Tipper en co  geweld aan.  Dat wordt volgens hen bevestigd door de bijbehorende videoclip. Dee weerlegt het door te stellen dat ‘Our videos are simply meant to be cartoons with human actors’.

Enorm publiek

Een van de human actors is Mark Metcalf.  Hij wordt legendarisch als hij, als vergrote versie van zijn eerdere karakter Doug Neidermeyer uit de film Animal House, zijn opwachting maakt in de twee bekendste video’s van de band. Met de klassiekers ‘I wanna rock’ en ‘We’re not gonna take it anymore’ bereikt de band een enorm (tv)publiek. Beter laat dan nooit. De band staat dan al meer dan tien jaar op het podium en heeft voor hun platencontract al ruim 3000 optredens gegeven. Maar iets met keerzijde van succes, doordat ze enorm populair worden in 1984, wekt dat ook de aandacht bij de PMRC. En met de zaak in het senaat  krijgen ze hun zin. Het gevolg van de zaak  is na 30 jaar de sticker (‘Tipper-sticker’) die met nu iets andere formulering nog steeds op menig werk staat.

Fall en rise again

De gevolgen voor de betrokken artiesten zijn rond ’85 wat groter. Winkelketens als het grote Wal Mart halen onder anderen de platen van Twisted Sister uit de schappen. MTV zendt de nieuwe  Twisted Sister video voor Be chrool to your scuel’, dat begint met de quote van Dee in het senaat, nagenoeg niet meer uit. Door sterke vermindering van het succes, gaat de band kort daarna voor langere tijd uit elkaar. Dee ziet het gedoe met PCRM achteraf als een van de factoren voor het uiteenspatten van de band.
Hij stelt  in een interview uit 2015 dat in het perspectief gezien, ook de parodie-act tegen de band gaat werken. Uiteindelijk komen ze, bijvoorbeeld kerstmis 2006, toch weer even bij elkaar. Maar nu na 40 jaar rocken en het recent overlijden van bandlid A.J. Pero, vinden ze het goed zo. Net als Al en Tipper Gore trouwens. Ter afsluiting, heeft  Andy Horn samen met de band een documentaire gemaakt over de periode voor ‘het jaar op MTV’.  Het resulteert in de DVD ‘We Are Twisted F***ing Sister!’ , vrijwel zeker met een stickertje op de achterkant.
Digiprove sealHands off! © 2021-2022 m.j. v