Snapshot 2014: ‘It was legen..wait for it…dary’

Geplaatst op
Hoewel  ‘How I met your mother’ zich nooit heeft geprofileerd als de nieuwe ‘Friends’, staan beide series nog vaak tegenover elkaar in discussies. Is niet zo gek, de serie start een jaar na het einde van Friends. Daardoor springt ‘How I met…’ in het gat dat de beruchte voorganger dan net achterlaat.  ‘How I met..’  heeft inderdaad veel gemeen met Friends qua groepssamenstelling, woonplaats, socialiseren en er zijn vast nog meer overeenkomsten  te vinden.
Script
Maar met name  de andere aanpak van schrijven is juist het belangrijkste verschil tussen deze serie en haar voorganger. ‘How I met your mother’ gaat over het wel en wee van de vijf (nog een verschil, geen zes) vrienden Ted, Marshall, Lilly, Robin en Barney  en heeft één kernvraag. Ted(of eigenlijk Bob Saget) vertelt in 2030 aan zijn kinderen het verhaal hoe hij hun moeder heeft ontmoet. In plaats het te houden bij een kort verhaal van een paar zinnen,  wijkt hij steeds af door twisten  en verspringingen in tijd, zowel vooruit als achteruit. En zo blijft het jaren ongewis wie nou de moeder is.
Neil Patrick Harris
Vooral door het geraffineerd schrijven van al die twisten, vooruitblikken  en flashbacks kent de serie een ongekend hoog aantal van gemiddeld 50 scenes per aflevering.  Een enorme klus voor de relatief onbekende cast bij aanvang van de serie in 2005. Alleen voormalig kindsterretje Neil Patrick Harris en Alyson Hannigan (Buffy) zijn wat meer bekend. Neil Patrick wordt door velen achteraf dan ook gezien als de drager van de serie. Er staan dan ook een fiks aantal van de vele  running gags die de serie rijk is op naam van Neil Patrick’s karakter Barney Stinson.
The playbook
Een daarvan is het scenarioboek dat Barney gebruikt voor het versieren van vrouwen, The Playbook. Ondanks dat er zeer creatieve scenario’s in worden beschreven, is de laatste pagina de meest symbolische. Deze gebruikt hij voor zijn huwelijksaanzoek en de rest van het playbook wordt daarna definitief vernietigd. De bruiloft van onverbeterlijke womanizer Barney is wellicht een passend laatste seizoen voor de serie. Ja seizoen, als een soort ’24’, wordt de dag van Barney’s bruiloft verspreid over het hele laatste seizoen in 2014 en zo worden de laatste eindjes aan elkaar geknoopt.
De moeder is bekend
Zo komt er ook eindelijk een antwoord op die vraag hoe Ted zijn vrouw heeft ontmoet en (spoiler alert) wie het is. Grappig is dat de schrijvers gedurende de hele serie een back-up moeder achter de hand hebben, om het een goed einde te kunnen geven als de serie door bijvoorbeeld teruglopende kijkcijfers eerder zou eindigen dan voorzien. Dat scenario van tekstschrijvers  Carter Bays en Craig Thomas blijft op de plank liggen. De teller stokt uiteindelijk op 9 seizoenen en geheel in stijl van de serie komen we ook te weten hoe het verder gaat tot 2030. Ondanks dat de serie net iets korter op tv was dan Friends, krijgt de serie in 2014 zijn eigen legacy in tv-historie.  Het was legen…wait for it.. dary.
Digiprove sealHands off! © 2021 m.j. v