Snapshot 2011: ” That’s a bit mad’

Geplaatst op
In deze snapshot gaan we terug naar het jaar 1991. Dat jaar werd een van de meest legendarische jaren in pop/rockhistorie doordat er in hooguit 10 weken tijd maar liefst 6  albums uitkwamen die uitgroeiden tot een 90’s  klassieker.  Het rijtje: Nirvana’s ‘Nevermind’,  Metallica’s ‘Black album’,  Guns N ‘ Roses met’Use you Illusion(1 en 2), Red Hot Chilli Peppers met ‘Blood Sugar Sex Magic’,  Pearl Jam’s ‘Ten’ en U2 met Achtung baby’.
From the sky down
Dat U2 erbij staat met dit album is best een wonder. De opname van het album wordt bijna het Waterloo van de band. In de docu ‘From the sky down’ uit 2011 van Davis Guggenheim wordt duidelijk dat het U2 van de 80’s moeite heeft zich aan te passen aan het nieuwe decennium.  En de band heeft vooral moeite met zichzelf. Binnen de band met een identiteitsprobleem zijn er bandleden met hun eigen issues. Het creatieve proces stopt dan ook. Het idee wordt geopperd om inspiratie buiten de Ierse landgrenzen op te doen.
Sick Puppy
Ze besluiten hun intrek te nemen in de beroemde Hansa Tonstudio in Berlijn om zich opnieuw uit te vinden. En muzikaal weer een band te worden. Op een plek, waar om de hoek amper een jaar eerder de muur is neergevallen en nu twee volken op het punt staan zich weer te verenigen, speelt een lusteloze band dat op het punt staat uit elkaar te gaan. Maar op het moment dat de band er helemaal klaar mee is, haalt The Edge een oudere opname tevoorschijn. Het is  ‘Sick puppy’,  opgenomen op 13 mei 1990 en dan al heel erg lijkend op het latere nummer ‘Mysterious ways’.  En dat wordt de doorbraak in de impasse.
Het moment en the gift
The Edge blijft hangen bij de tweede brug in het nummer.  In de docu spreekt The Edge van ‘het moment’ en Adam Clayton van ‘een gift’. Er gebeurt iets binnen de band. Bono improviseert wat tekst, The Edge speelt de akkoorden en daarna vallen Adam en Larry ook in.  Je ziet in de documentaire een wereldhit geboren worden. Grapppig is dat Bono pas tig jaar na dato tijdens de opnames er pas achter lijkt te komen dat ‘Sick puppy ook de basis van ‘One is geweest. “That’s a bit mad’ roept hij verbaasd uit. Wat het ook was, het is achteraf gezien het kantelpunt. De band komt, na heel lang creatief op een dieptepunt te hebben gezeten in Ierland en Berlijn, eindelijk op dezelfde golflengte.
Band wordt one
‘Een spirituele eenheid’, volgens Adam. Deze middag ontstaat de basisversie van ‘One’ en daarmee begint de verdere metamorfose van de band.  ‘Sick puppy’ wordt de basis van ”Mysterious ways’ maar ook van ‘One’.  De opnames komen na dat ene moment  in een stroomversnelling en ‘Achtung baby’ wordt uiteindelijk een van de grootste commerciële successen van de band. Maar met het symbolische  ‘One’  ligt het grootste succes  bij de band zelf.  Door dat ene moment werd de band zelf ‘one’. En dat terwijl al die tijd de inspiratie letterlijk buiten de studio te vinden was.