Gaston was hier

Posted on
In 2009 maakte ik een rondreis door de Maya-streek, dat meerdere landen bestrijkt. Zo maken  we ook een stop in Honduras, want daar ligt de Maya trots Copan. Een geweldige plek waar een Maya nederzetting te zien is waarvan je telkens opnieuw verwondert over hoe goed deze mensen in bouwen zijn geweest. Bizar feitje is dat op de plek een paar weken later tanks zullen rondrijden na een staatsgreep.
Maar goed, vlak voor vertrek uit het land kom ik in gesprek met een moeder die met haar gezin de eindjes aan elkaar knoopt, Louter door de verkoop van wat er te verkopen valt op extreme lange werkdagen. Aan het einde van het gesprek vraag ik of hen op de foto mag zetten. Geen enkel probleem en er wordt door haar ook geen geld voor gevraagd. Dat gebeurt normaal bijna altijd.  Gezien haar verhaal en achtergrond, zou ik daar niet van opkijken maar een normale reactie vinden.
Na het maken van de foto, haal ik gauw een geldbiljet uit mijn portemonnee en reik het naar de moeder. Die weigert het meerdere malen en daarom geef ik het maar aan haar dochter. Gauw loop ik naar mijn vervoer en als we op punt staan te vertrekken, hoor ik gejuich en gejoel. Ik zie het gezin uitbundig zwaaien naar mij. Net als mijn medereizigers, ben ik verbaasd door mijn plotselinge populariteit in het land.  Vriendelijk zwaai ik terug en we verlaten Honduras, het land met mijn uitzinnige aanhang.
Erg benieuwd of ik ook zo populair ben in Guatemala, passeren we de grens. Bij ons eerste stop ga ik gauw door mijn dollars en besef ik glimlachend waarom mijn populariteit zo naar ongekende hoogte steeg. En trouwens ook meteen waarom de mevrouw achter de kassa in het inmiddels andere land een stuk norser kijkt. Met mijn benen weer op de grond, weer lopend in mijn schoenen, zal eerst gepind moeten worden. Met dat ene briefje van 50 dollar heb ik zojuist de Gaston van de Postcodeloterij uitgehangen in Honduras.
Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2019-2020 m v

Geef een reactie